Giysilerinizi her zaman mükemmel halde tutmak için ipuçları;
- Beyazları ve açık renkli giysileri parlak veya koyu renkli giysilerden ayrı ayrı yıkayın.
- Yün, keten ve ipek gibi doğal kumaşlar yüksek sıcaklıklarda yıkandığında çeker ve kurutma makinesinde kurutulduğunda veya dikey olarak asıldığında şekillerini kaybeder. Yapay ve sentetik kumaşlar ılık suda yıkanmalı ve düşük sıcaklıklarda ters çevrilerek ütülenmelidir. Kotlar her zaman ters çevrilerek en fazla 40 ºC'de yıkanmalıdır.
- Çamaşır makinesini aşırı yüklemeyin. Aşırı yüklerde giysiler yeterince temizlenmeyebilir.
- Daha az ağartıcı madde içerdiği için nötr deterjanlar kullanılmasını tavsiye ederiz.
- Giysilerinizi ters çevirerek ve tercihen toz veya katı deterjan ile değil sıvı deterjanla yıkayın.
- Deterjan ve yumuşatıcıyı gereken miktarda kullanın. Çok fazla eklerseniz giysilerin üzerinde leke kalabilir.
- Kurutma makinesi kullanmaktan kaçının. Kumaşlar matlaşır ve giysiler daha çabuk aşınır.
- Yüksek sıcaklıklar her zaman kumaşlara zarar verir.
- Kıyafetlerinizi açık havada kuruturken doğrudan güneş ışığından kaçının.
- Ütülerken her zaman düşük sıcaklıkta başlayın. Koyu renk giysileri ters çevirerek veya nemli iken ütüleyin.
- Kaz ve ördek tüyü içerikli ürünler doğası ve karakteristik özelliği nedeniyle kullanım sırasında tüy bırakabilir. Uzun ömürlü bir kullanım için, 30 derecede yıkama sonrası sererek kurutulmalıdır. Direkt ısı kaynaklarına maruz bırakılmamalıdır.
Kumaş Türleri
Kimyasal Lifler
Kimyasal lifler kimya tesislerinde üretilir. Doğada bulunan hammaddeler kullanılmışsa suni lifler olarak adlandırılırlar. Yağ bazlı bileşiklerden üretilmeleri halinde sentetik lifler olarak adlandırılırlar.
Viskon
Viskon veya suni ipek pamuğa benzer özellikler gösteren görünüşü yün veya ipeğe benzeyen yumuşak bir kumaştır. Kolay buruşur ve yüksek düzeyde emicidir. Düşük direnci nedeniyle çekmeye eğilimlidir.
Asetat
Pamuk ve elastana benzer özellikler gösteren yumuşak ve rahat bir suni liftir. Dirençlidir ve buruşmaz.
Poliamid
Genellikle Naylon olarak bilinen çok dayanıklı ve elastik bir sentetik liftir. Yüksek sıcaklıklarda şeklini kaybeder ve teri emmez.
Elastan
Giysilere elastiklik kazandırmak için kullanılan bir liftir. Genellikle Likra olarak bilinir ve çoğunlukla diğer lifler ile birleştirilir.
Doğal lifler
Doğal lifler doğada bulunur. Bitki veya hayvansal kaynaklı olmalarına bağlı olarak iki grup halinde sınıflandırılırlar.
Keten
Keten bitkisinden elde edilen sebze kaynaklı bir liftir. Nemi ve teri emen güçlü, esnek, çok dayanıklı ve parlak bir kumaştır. Kolaylıkla buruşma eğilimindedir.
Rami
İpeksi bir parlaklığa sahip sebze kaynaklı beyaz bir liftir. En güçlü ve en sert doğal liflerden biridir fakat düşük elastikliğe sahiptir. Rengini optimum düzeyde korur ve yumuşak ve dayanıklıdır.
Pamuk
Yüksek nem emme kapasitesine sahip bitki kaynaklı yumuşak, elastik ve dayanıklı bir liftir. En yaygın kullanılan liftir ve kolaylıkla buruşma eğilimindedir.
Yün
Hayvan kaynaklı yumuşak ve elastik bir liftir. Dış sıcaklığa bağlı olarak vücut sıcaklığındaki değişimlere adapte olarak suyu emmek veya buharlaştırmak için iyi bir termal kapasiteye sahiptir.
İpek
İpek böceğinden elde edilen yumuşak ve parlak bir kumaştır. En iyi kaliteye ve görünüşe sahip liftir, ipeksi ve yumuşak dokuludur ve karakteristik bir parlaklığa sahiptir.